CERTYFIKAT AKREDYTACJI
JEDNOSTKI KONTROLUJĄCEJ

Strona główna
Informacje, komunikaty
Informacje o PSSE w Przemyślu
Komórki Organizacyjne
Promocja Zdrowia
Szkolenia i Konfrencje
Dokumenty do pobrania
PRACA
Galeria
Ostatnia aktualizacja:
29.06.2020
POWIATOWA STACJA SANITARNO - EPIDEMIOLOGICZNA W PRZEMYŚLU
Import żywności pochodzenia zwierzęcego – zmiana przepisów.
02.12.2019
Od dnia 14 grudnia 2019r zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 będzie obowiązywać stosowany System Traces – NT (Traces New Technology) przez importerów żywności pochodzenia niezwierzęcego.

Nowe wymagania będą dotyczyły żywności, dla której przepisy unijne określają wymagania w zakresie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych (np. obecne rozp. nr 669/2019, nr 884/2014, 2017/186).

Zgodnie z nowymi przepisami w przypadku przywozu z państw trzecich żywności pochodzenia niezwierzęcego od dnia 14 grudnia 2019 należy wypełnić i przesłać do wyznaczonego punktu kontroli granicznej BCP  I część dokumentu CHED – D, co jest jednoznaczne ze zgłoszeniem towaru do kontroli granicznej. Dokument ten wypełnia się wyłącznie elektronicznie w systemie TRACES – NT. W celu elektronicznego wypełnienia dokumentu CHED – D należy do dnia14 grudnia 2019 założyć konto w systemie TRACES – NT.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej Głównego
Inspektora Sanitarnego: Informacje dla importerów żywności

Copyright 2008 Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Przemyślu. All rights reserved.